Lundell eller Shostakovich? Båda!

 
Musik är som alla som känner mig viktigt i mitt liv, men det har speglats dåligt i denna blogg. Det får jag ändra på. De senaste dagarna två musikupplevelser live men av helt olika slag. Ulf Lundell igår kväll, turneávslutning i Kungsträdgården Linköping. 3½ timme inför en entusiastisk publik, där många kan de flesta texter - där är väl inte jag men han är en ikon som jag respekterar för att han vid 66 orkar hålla på med musik, skrivande i böcker och blogg, liksom måleri. Kända låtar i nya versioner och en lättillgänglig Lundell med bästa publikkontakten jag sett på en 5-6 konserter genom åren.Det var riktigt bra och en härlig sensommarupplevelse med månsken.
Correns recension speglar väl tillställningen!
Kvällen innan en helt annan musikupplevelse. Berliner Philharmonie sänder alla sina konserter live direkt via nätet genom nåt de kallar Digital Concert Hall. Skicka upp bilden på storbildsskärm, koppla in stereon och du är där! Ingen kommentator bara bild och musiken med Europas skickligaste orkester (?) med världsdirigenter och solister av samma kaiber. Säsongspremiären i fredags innehöll bl.a. Dimitrii Shostakovich fjärde symfoni i c- moll. Ett verk i  typisk Shostakovich stil med praktfull orkestrering grandiost spelat under chefsdirigent Simon Rattle. Wow!
Berliner Philharmoniker
 

Min nya hushållerskas bästa partytrick

 

KK = Kalmar Konstmuseum

 
En gul skyllt står lite häftigt nedtryckt i gräsmattan i den ljuvliga stadsparken utanför den svarta kuben som utgör konstmuseet. Tyvärr blivit känd på senare år för ledningsbråk där jag tror mig ha förstått att kommunledningen tycker att musiechefen är för radikal och det blir för konstiga grejer.
Så därför har de tydligen kallat in en gammal konstchef som curator för den utställning som finns på 4:e våningen i den rätt coola byggnaden. "Drömmen om samlingen" , konstföreningens samling med gobitar från många decennier. Här finns kända saker av tex. Nils Kreuger och Carl Larsson, trevligt och hög klass men också mera nutida saker, tex. Peter Johansson som Zorn, rätt fräckt eller hur?
I övrigt just nu lite bortslarvat, lite konstigt och lite halvfärdigt på de andra våninsplanen, men fina tavlor är aldrig fel.