Vad kostar ett rikare liv?

Allt kommer att gå åt helvete! Jo visst! Precis som romarriket, IT-bubblan på 90-talet och Ace of Base. Så säger Henrik Schyffert i ÄGD. Ett fullsatt Konsert & Kongress sitter i spänd förväntan på att bli underhållna och det blir vi. I 2 timmar lägger Scyffert och Fredrik Lindström ut texten om ekonomi på väldigt underhållande sätt. De bygger vidare så vitt jag förstår på succen Ljust & Fräscht (har jag inte sett) och häcklar vår livsstil, fenomen i tiden. Håller upp en spegel åt oss själva så vi får garva gott åt hur vi bär oss åt, vad vi skapar och vartåt det barkar. Hur vi skapar förutsättningar så att alla barn ska få en egen studsmatta och slippa träffa en massa andra barn och att föräldrarna ska få tid att gå på laktitsprovning och fiskpedikyr.  Den här You Tube  trailern på 1 minut ska du se! Kul eller hur?
Det är fyndigt och ibland överraskande, tex. när allt avslutas med två vanliga tjejer sjunger så vackert att det gör ont, klädda i kantarellhattar. 
Om du har 20 minuter över så se den här intervjun med Schyffert, hans tankar om showen och samhällsekonomin. Intressant.
Nåt svar kan man kanske inte begära att Lindström & Schyffert ska leverera, vem har det? Lite tomt blir det efteråt tycker jag, många allvarliga tankar om vår framtid avslutas med ett stort garv.
Kanske har Thomas Piketty, en av västeuropas mera omtalade ekonomer några svar. Hans tjocka bok ligger och väntar i bokhögen. "Kapitalet i det tjugoförsta århundradet" är nog inte rolig men säkert läsvärd. "Tillväxten är det stigande tidvatten som lyfter alla båtar" står det på bakside texten, en tes som Piketty ifrågasätter och pekar på den allt större ojämnlikhet när det gäller förmögenhet och inkomst.
Den får jag ta mig an nästa år.

Carlsson lägger ut texten

Bild: Mikael Svensson - Corren
Herregud, nu har visst "kändisskapet" stigit honom åt huvudet. Utnämnd till Millennium-expert i Correnartikeln och se hur självgott han pekar med hela handen och talar om hur allt ligger till. Ska nog hålla lite lägre profil när vi ses nästa gång i bokcirkeln, i alla fall när Åsa och fotograf är där. Jag tror dock att mina trevliga cirkelkamrater kommer att reagera om det går helt över styr. De är verkligen duktiga och trevliga! Brevid mig sitter Anja som jobbar på museet, med i cirkeln är också Carina - konsumnetvägledare, Sie - konstnär och allt leds suveränt av Jacob  - psykoterapeut, handledare och författare. Ett kvalificerat gäng!
Till nästa gång läser vi Maja Hagerman "Käraste Herman".
Correns artikel
 
 
 

Inte mera Millennium just nu!

I måndags träffades vi i Correns bokcirkel för att diskutera David Lagercrantz "Det som inte dödar oss", uppföljaren, fortsättningen på Stieg Larssons Milleniumböcker. Det var ju en väldig mediauppståndelse kring att Norstedts skulle släppa en fjärde nyskriven del i Stieg Larssons succeeserie. Och Lagercrantz gör det bra, han är en skicklig författare som väver ihop en story med de gamla personerna såväl som några nya. Och två böcker till ska det bli! Så han blir inte bara väldigt rik utan upptagen med detta de kommande åren. Lite synd med tanke på att han faktiskt skulle kunna skriva eget bra och intressant. "Syndafall i Wilmslow" från 2009 är en bra bok som faktiskt på flera sätt berör denna fjärde del. Det finns avancerad matematik som man inte fattar ett jota av och avvikande människor. Lisbeth Salander är inte ensam om att ha drag av autism i denna bok. Pojken på framsidan kan vara August, sonen till en forskare med matematiska hemligheter. August är begåvad med savantsyndrom, som bl.a. kan innebära att man minns allt man ser och kan teckna av det. August blir naturligtvis vittne till nåt han inte borde se och ... ja ni fattar. Lagercrantz beskriver t.ex. fallet Stephen Wiltshire som efter en helikoptertur över London kunde teckna av allt han sett ur minnet in i minsta detalj. Som någon av de andra cirkeldeltagarna sa: bokens kanske största förtjänst är att de lyfter upp tillgångarna hos människor med en annorlunda begåvning som Lisbeth och August. Lisbet var mer intressant i början av serien, då hon fortfarande hade mänskliga drag - om än ovanliga. Numera är hon en superhjälte som vi vet klarar allt. Skjuter skurkar, räddar liv och förbinder sina egna skottskador.
Först del 4 när den kom i augusti, sedan repris på del 1 och del 4 igen inför bokcirkelns träff. Nu räcker det med Millennium ett tag känner jag. Men jag kommer säkert att läsa kommande delar också, det är inget krav för att hänga med i den litterära diskursen utan mera för att det är lättläst, spännande och välskrivet.
Rapport från bokcirkelns träff kommer i tisdagens Corre. På lördag är det intervju med David Lagercrantz istället.