Röd måne över Klockrike

 
Det var ju en spektagulär måne på morgonhimlen, natten till måndag. En hel del gick upp lite extra tidigt för att se en mörkröd himlakropp hänga mot en gnistrande stjärnhimmel i väst. Man förstår ju att det måste ha gett upphov till spekulationer och undran i grottor och hyddor runt om i världen för några tusen år sedan. Månförmörkelser och himlakroppars banor sammanföll väl då också...
Det finns en bok som heter Röd måne som jag kommer att tänka på. Den är skriven av Elisabet Nemert som skrivet antal historiska romaner av mera lättviktig sort, men läsvärda om man vill ha något sådant. Det är stora, stormande känslor, hjältar och hjältinnor i en omvälvande historisk miljö, krig och kärlek i målat med stora breda penseldrag med mycket färg.
Bäst av de jag läst: Vindarnas ö (Egypten, Kreta för 3500 år sedan) och Rovfåglarnas tid (franska revolutionen) och Röd måne var inte så dum den heller.
Jag ska nog läsa den senaste Ringens gåta också när jag hinner... och det gör jag ju.

Bloggaren på Bokmässan

Premiär! Jag tog mig ned till Göteborg för att bevista detta litteraturens Kiviks marknad. En ganska bra beskrivning faktiskt. En väldig massa folk - jag trodde det skulle vara lite avslaget sista dagen. Inte det minsta. Fullt pådrag, massor av kändisar och en massa folk i alla åldrar. Jag blev på riktigt gott humör av att tänka på hur fruktansvärt mycket böcker som ges ut på det lilla språket svenska och en så många intresserade läsare det finns.Gav mersmak faktiskt. På bilden ses jag språka lite med den kände författeren J. Guillou. jag gav honom några råd om hur han  skulle fortsätta sin pågående romanserie om 1900-talet. Jan tog genast fram en tjock anteckningsbok och antecknade genast alla mina lysande ideér så att hans skulle minnas dem. Ska bli intressant att läsa fortsättningen i bok nr 6. De första 4 är lättläst, trevlig och lärorik litteratur. Rekommenderas!

Läst just nu

 
Just plöjt Martin Nyströms "Eviga ögonblick". En ganska pretentiös titel får man säga. Underrubriken "Om tio musikhistoriska språng som öppnar nya vägar till den klassiska musiken" säger en del vad det handlar om. Först beskriver författaren, som är kritiker i DN, den västerländska musikhistorien i korthet men mer intressant är de 10 nedslag där han i ord beskriver viktiga musikstycken under 900 år. Låter lite smalt och nördigt men att kunna beskriva musik på ett intressant sätt med ord är inte helt lätt. Ett ögonblick han beskriver är vad som händer med sångstämmorna 10 sekunder in i körverket "Viderunt omnes"från 1198 och som tur är medföljer en CD med styckena så kan man njuta alldeles själv. Jag tror att att boken kan vara intressant för vem som helst som är nyfiken på klassisk musik men ännu inte helt fastnat, som jag.
Den andra boken på bilden är "Lila" av Marilynne Robinson är en helt annan historia. Den får du läsa om en kommande gång. I helgen mera böcker - bokmässan i Göteborg, premiär för mig.