På de frusna östgötska fälten

 
Jag har gått omkring länge
på de frusna östgötska fälten.
Ingen människa har varit i sikte.
 
I andra delar av världen
finns de som föds, lever, dör
i en ständig folkträngsel.
 
 
Tomas Tranströmer (Klanger och Spår 1966)
 

Vilken hög kostar mest?

 
Bokrea ja just det. I år var jag där redan på förmiddagen första dagen. Nåt man kan kosta på sig som pensionär. Vara förberedd genom att läsa katalog och läsa rekommendationer typ : "De bästa fynden på bokrean". Visst finns det mycket fint och mycket bra litteratur men frågan är väl vad man verkligen vill ha hemma. Pocket går bort helt och hållet för mig. En (till) kartbok och Paul Austers New York triologi som jag tänkte läsa när jag åkte till New York för snart 2 år sedan, men det blev inte av. Den är verkligen fantastisk, en klassiker. I den vänstra högen är det begagnat. Innehåller också ett par personliga klassiker. Böcker man vill läsa om för att de stannat kvar iinte bara i bokhyllan utan även på insidan. "Poltava" , Peter Englunds genombrott som populärhistoriker. Rök, eld, buller och ett jävla kaos skildrar han på ett detaljerat sätt. Otroligt bra. Längre ned i vänsterhögen ligger en thriller med den i mitt tycke allra bästa upptakten, "DaVinci-koden"  av Dan Brown har en rafflande start med död, blod och mystik som är rätt svåröverträffad. Tyvärr har Brown varken förr eller senare ens kommit i närheten med den övriga han skrivet.
Nå, vilken hög kostar mest?
Den vänstra är köpt på Stadsmissionen Tornby där det också är bokrea under 2 veckor.50% på böcker blir rätt oslagbart eftersom det är billigt redan från början. Högen från stadsmissionen kostar mindre än hälften av de två bokhandelsböckerna. Öppet ti,ons,to 11-18 och lö 10-14. På måndagar är jag där och fyller på hyllorna så de är proppfulla av mer eller mindre god litteratur, för en spottstyver.
Välkommen!
 
 

Hieronymus - hotter than hell!

 
Årets konstutställning i Europa enligt DN:skritiker är "Hieronymus Bosch. Geniala visioner" i Den Bosch, några mil sydöst om Amsterdam. "En av de bästa utställningar jag någonsin har sett" skrev en annan konstkritiker som antagligen sett en del. 
Hieronymus levde på 1400-talet i Den Bosch, en total galning och visionär.Det finns 24 målningar bevarade totalt och 21 av dem finns utställda för en svindlande försäkringssumma i den inte så stora födelsestaden fram till maj. Senare hamnar utställningen på Prado i Madrid. Där har jag sett ett par av hans mest spektakulära verk. Lustans Trädgård är ett av dem och den liksom allt annat han gjort myllrar av osannolika figurer. Nåt måste han ha gått på något starkare än medeltidsöl, men vad fanns för 500 år sedan? Fantasi och religös extas kanske. Det vimlar av grymma helvetesskildringar, djur,vulgariteter, djävlar men även av paradis, änglar och nakna jungfrur. På nått sätt tror jag den gode Hieronymus skulle känt sig som hemma hösten 2015. Helvete på jorden och på andra sidan väntar ett paradis av jungfrur.
Om det varken blir Paradiset eller Den Bosch i vår så kanske det blir Madrid - Prado innan september. Den som lever får se.