Fyll på!

 
Jag tänkte ta en dryg månads bloggpaus under juli och fylla på bägaren med upplevelser och tankar. Du med hoppas jag, vare sig du har semester eller är ledig på längre sikt.
 • Läs en bok, ta nått roligt och lättsamt och ge dig sedan på nåt mera matnyttigt. Kanske en nobelpristagare  en klassiker eller kanske nåt du tänkt på länge.
 • Besök ett galleri eller konstmuseum. Ta dig tid och sjunk in i någon annans bildvärld.
 • Begrav fingrarna i jorden. Rensa ogräs har en direkt koppling till ogräs i själen - så är det.
 • Fika med en god vän du inte sett på ett tag eller besök någons trädgård. Åk på Öppen trädgård -1000 trädgårdar på söndag. Här är länken. 
 • Sov någon annanstans än hemma och som inte är hotell - lova det! Tält kl 4 på morgonen är en lisa för trött hjärna.
 • Bada, paddla, upplev vattnets magi en riktigt varm sommardag, vecka 29 - 30 är ett starkt tips.
 • Lyssna på musik, jag menar lyssna inte bara  på låtarna mellan sommarpraten.
 • Drar du igång ett projekt, ta en lagom stor bit och glöm inte bort att se bakåt på vad du faktiskt gjort, sucka inte bara över det allt som är kvar.
 • Lär dig namnet på nått nytt småkryp och en ny blomma, då känns det som om du kan och förstår mera av allt som är världen.
 • Gör en liten resa till nån liten plats som du inte varit förr på och som en god vän rekommenderat. Varför inte Svalsjö?
 • Drick ett glas gott vin med någon vid grillen.
 • Ställ dig mitt bland krolliljorna och dra ett djupt andetag - känn doften av sommar.
Fyll på din livsbägare, det tänker jag göra med allt ovan och lite till så hörs vi igen i bloggen i början av augusti.
Sköna sommardagar önskar jag dig käre läsare.

Hur många sorter finns det?

 
 
Det är några år sedan jag odlade tomater i mitt gamla växthus och nu verkar det finnas hur många sorter som helst att välja bland.
I år har jag inte valt så mycket, några  från butiker, de flesta har kommit från snälla grannar och med tanke på hur nyttigt det är med röda solmogna tomater så framtiden ser ljus ut. Bara att de innehåller nåt som heter lykopen, som skyddar mot cancer gör ju en glad.
Jag räknar till 12 (!) olika sorter: Gardeners Delight, Totem, Sweet Baby, Golden Bumble Bee, Gemini, Striped Cavern, Ananas, Lucy bell, Dansk export, Golden Queen, Rougella och så den jag fick av Ulrika.
Nyplanterade, lite efter tidsschemat men jag var ju tvungen att bygga växthus först!
Gissa om det blir rapport i skördetider.
Glad midsommar!
 
 
 

Bjudkaka

Den här är inte dum, Lottas rabarberkaka. Och eftersom man skär rabarbern i riktigt tunna skivor så funkar rabarberstjälkarna även efter midsommar. Så här:
Ugnen på 175 grader. Smält 75 g smör och blanda med 1½ dl mjölk. Vispa 3 ägg med 1½ dl socker. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker.
Sedan blandar du samman, med andra ord som en rätt ordinär sockerkakssmet.
Skiva rabarbern - 200 g ( ca 1-2 stjälkar) i 1 mm tunna skivor, blanda med ½ dl socker, ½ msk potatismjöl och inte minst 1 msk stött kardemumma ( ta mer om du gillar kardemumma)
Häll smeten i bröad form och häll rabarberblandningen ovanpå. Efter 40 min i ugn och när kakan vilat något  vänder du upp den på sockrat bakplåtspapper. Njut av doften som fyller köket och ta emot gästernas förtjusta utrop.
"Den här var inte dum - vad heter den?"
Nu vet du.