Paul Klee

En av de stora mästarna, Paul Klee som verkade under första hälften av förra seklet, har målat den här firren. Jag hade länge en av hans andra berömda verk "Den vackre trädgårdsmästaren" som inramad affisch på väggen. En riktigt knasig bild av nåt som liknar en utomjording. Hans bilder är mot slutet av hans levnad mer och mer abstrakta, ibland som barnteckningar, geometrisk figurer, mönster. Den här hänger i Hamburgs nyrenoverade Kunsthalle bland andra berömda tavlor. Länge var guldfisken inlåst i mörkret av nazisterna, där svävade den i det mörka blå som en gud  där alla andra bleknar och försvinner bort. Hemlighetsfull, glödande, självlysande i mörkret. Nazisterna försvann från makten, der Goldfish simmar lugnt vidare.
Ett underbart mästerverk.

Crack

Uteplatsen, en varm stilla morgon i maj, allt är lugnt när folk har åkt till jobbet. Blåmesen jobbar frenetiskt med matning i holken, men inte jag - jag bara njuter i kortärmat.
Och så kaffe förstås, denna livsviktiga dryck vars kvalitet man kan hålla på att fixa med om man har tid och lust. Bäst kaffe får man i Nespressomaskinen, men att dricka espresso ständigt faller mig inte helt i smaken. Ett riktigt gott bryggkaffe är A och O för en lyckad dag. En bra bryggare som brygger mörkrostat till rätt temperatur och kanske färskmalda bönor så blir det gott! Nästa steg att är att rosta själv, få tag i råa bönor, sätta ugnen på 220 grader och sedan lyssna.
Lyssna på "första crack" efter 7-8 minuter och "andra crack" någon minut senare. Måste testas bara för att det verkar kul och kaffet kanske blir ändå mera njutbart.
Allt till en svag doftfond av syrén och gödsel - man bor ju på landet.
RAWCoffee

Växthuset - just nu

Nedre delen helt inglasad så nu får jag börja bygga på höjden. Roligt och utmanande att sätta dörröppningen på långsidan. Många oväntade vinklar blir det.
Och till dig som undrar över spriran på nocken - ett gammalt 70-talsbord, ombyggda ben och lite material från Panduro, inkl. stengips till de franska liljorna. Jag skrev ju att det ska bli snyggt!