Med ljusets hastighet

Idag ska vi få bredband via fiber härute i Klockrike. Några små trådar smala som kopplas in nånstans och så är det fritt fram för TV, telefoni och internet via fiber. En teknik som knappt går att fatta och som säkert är lika obegriplig som när koppartrådarna kopplades samman för telefon till hushållen på landet för kanske 70-80 år sedan.
Det har grävts med en stor och en liten grävmaskin och ett rejält plaströr lades ner tidigt i höstas. I det så lades fibern in, eller som grabbarna kallade det: de blåser in den och sedan kommer det verkliga pilljobbet att svetsa samman fyra små trådar i kontakten inomhus. De är så ynka smala att jag inte ser dem, smalare än hårstrån. Och i den så studsar ljuspulserna fram med offatbar hastighet.Ganska fantastiskt. Hitills har jag haft mobilt bredband, och det är nästan ännu mera obegripligt. Att musik och bild och allt annat letat sig via etern, runt träd och genom väggar via min antenn på taket och ned genom en sladd. Det är inget att ens försöka förstå.
 

Vägra Black Friday!

 
Ännu ett amerikanskt påhitt, att handla som en idiot sista fredagen i november. Tidningen är full av annonser som påminner dig om värdet av denna aktivitet. I TV-reklamen uppmanans du att fira  Black Friday. Med tanke på att vi gjorde slut på den stackars planetens resurser redan i augusti (Overshoot Day) så är detta ett utmärkt tillfälle att hoppa över konsumtionen för ett ögonblick och avstå helt enkelt.
Handla din mat och dryck till helgen men inget mer, OK?
Som belöning får du njuta av denna sommarbild från altanen, en silverstreckad pärlemorfjäril suger nektar ur min lavendel. Snart blommar den igen!

Descende, Audax viator! eller Där ingen skulle tro att någon kunde bo.

 
 Ibland vill man känna sig lite smart och ta till sig nåt populärvetenskapligt. Ulf Ellervik skriver sånt. Ursprung är en av hans senare böcker som det entusiastiskt pratades om i P1, men tyvärr jag går bet. Jag fattar inte tillräckligt av sammanhanget mitokondrier, DNA-sekvenser, ribosomer, RNA, golgiapparaten och varför inte de endoplasmiska nätverken för att kunna riktigt fatta och hänga med. Men så jag läser jag en spalt i DN om en riktigt skum bakterie som skiljer sig från det mesta annat på jorden, blir fascinerad och tycker mig få en inblick i allt som vi ännu inte riktigt vet.
På 2,8 km djup i en gruva i Sydamerika har man hittat bakterien och döpt den till Desulforudis audaxviator som lever i totalt mörker, i 60 graders värme. Den är ensam i sitt ekosystem och tillverkar organiskt kol ur koldioxid och kolmonooxid, kväve ur ammoniak i berggrunden och får sin energi av kosmisk strålning! Den tål inte en sak -syre. Utsätts den för ren luft dör den!
Den verkar helt enkelt inte vara gjord för jorden, mera för världsrymden om man säger så. Fantasieggande är bara förnamnet, och namnet ja, det kommer ur en mening på latin ur Jules Vernes bok Till jordens medelpunkt "Descende, Audax viator, et terrestre centrum attinges," ungefär "Stig ned du djärve resenär till jordens mitt" eller som Google translate får till det: Sjunka, fet resande och markcentrumpunkter!