Offerkast

 
 
Det låter som en deckartitel av Johan Theorin: "offerkast". Jag visste inte att det fanns en sådan alldeles i närheten av min dagliga promenadväg. Inte förrän Södra bestämde sig att ta fram den stora skördaren, skogsmaskinen som förvandlar en trevlig skog till en ogenomtränglig bröt, utan trivselvärde för de närmaste decennierna. Ser väldigt trist ut, men offerkasten vågade dom sig inte på. Offerkast är namn på en plats där någon dött en oväntad eller våldsam död har wikipedia lärt mig. Förbipasserande bör ta sig i akt och offra något, ett mynt, en sten för att skydda sig själv eller för att hindra den omkomne att gå igen. Min granne påstår att det var en piga som drunknade/dränkte sig/ begick självmord i en liten vattensamling vid den nuvarande vägen mot Korskrog ett par hundra meter från den gamla krogen "Rödkrog", äldsta huset i trakten. Man undrar vilken historia som egentligen ligger bakom.
Och jag som promenerat förbi hundratals gånger utan vare sig ha sett spöken eller offrat ens minsta sten. Men å andra sidan tror jag ju inte på alternativa fakta.
 

Vid okularet

Överst Ingmar m.fl. Underst från vä till hö : kricka, myrspov, rödspov
 
Rödspovens dag i lördags blev en blåsig historia ute vid Svartåns mynning. Rödspoven är kommunfågel med lite extra skydd och uppmärksamhet och tillsammans med kunniga och entusiastiska medlemmar ur lokala fågelklubben så var den inte svåra att få syn på, pickande efter mat på strandängarna. Fåglarna verkade inte bry sig om 15m/s och kall vind, detta till skillnad från besökarna som hukade i lä. Detta tills någon ropade "brushane" eller "ängspiplärka" och man i bästa fall hann få in den lille gynnaren i fokus.
39 arter under den första timmen, otroligt mycket tyckte jag. Fjällgås och myrspov hade jag knappt ens hört talas om, ännu mindre sett. Nu var de på marken och lätta att rikta kikaren mot men det är ganska imponerande när en liten prick ut över vattnet får namn på någon sekund.
Stenfalk!
 
 

Nässelsoppa!

Lika yrvaket tittar plötsligt mängder av nässelskott upp bland torra grässtrån.
Gräslöken är redan decimeterlång och smakar mycket!
Ekologiska hönor lägger ägg och tillagat med smör och grädde blir det en underbar anrättning.
Smakerna slår ut i full blom i gommen.