Naturlära

Vid min postlåda blommar en av vårens allra tidigaste och mest oförskräckta växter. Nu är det små lilarosa blommor på bar kvist och om ett par månader så är det vilken liten grön buske som helst.
Så småningom små röda bär, men håll fingrarna borta!
Tio st bär och du är dödens lammunge. Två bär kan ge medvetslöshet, njurskador och kramper, under lång tid dessutom.
Och inte får du gräva upp den - fridlyst i en del län i alla fall. Sicken rackare. Tibast heter den.
 
 
 

Dofter på landet

 
Nu är tid för den första fjärilen, första vilda blomman.
Tid för nya ljud efter den tysta vintern. Det är tallriksharvar som slamrar och ormvråkar som gnäller vemodigt men också för en del oönskade dofter...
Under några timmar är trakten indränkt i lukten av flytgödsel  innan den plöjs ned och dunstar. Ändå värre är det att passera svinstallarna i Flistad - då håller man andan.
Men dessa dofter glömmer vi lätt när den omisskänliga doften av dunstad linolja från en solvarm faluröd vägg kittlar dina näsborrar tillsammans med kaffearomen ur en kopp på altanen. Eller den ljuvligaste av alla dofter, att få ta in säsongens första tvätt från torkställningen. Så underbart.
Struntar i om en torkställning med gamla kallingar i trädgården inte är så snyggt. 
 

Det här med minnet...

 
Ja inte blir minnet bättre med åren, sakta men säkert gror hjärnvindlingarna igen. Närminnet är värst. Man vänjer sig och tycker att det ingår liksom stela leder och sämre balans.
I TV4 går programmet Brynolf & Ljung för tredje säsongen, det finns massor av avsnitt på YouTube. Där manipuleras det med minnet på ett ganska skrämmande sätt. Brynolf & Ljung är i "Street magic" branschen. Dvs. de jobbar nära offren med kort, pengar och personliga saker som de "lånar". Det riktigt roliga är se hur diverse kändisar förlorar ansiktet och fattningen när de blir totalt bortkollrade. Brynolf & Ljung är otroligt duktiga, man fattar inte hur det går till. Det lite läbbiga är när de fuckar med hjärnan, inne i skallen på folk. Det finns avsnitt där de får folk att glömma bort de enklaste koder och inte längre kommer in i sin telefon eftersom de "vet" att det är en annan kod, en kod som Brynolf & Ljung både skrivet upp på en lapp innan och planterat in i skallen på det stackars offret. I avsnittet ovan lurar de bl.a. Peter Zettman att glömma bort vad han just sett. Han ser ut som en fågelholk. Jag vet inte hur det går till, roligt och läskigt är det.
Å andra sidan så står man ju titt som tätt mitt på golvet och undrar " vad var det nu jag skulle hämta här" hopplöst stirrande rakt fram, totalt blankt i skallen. Utan minsta magi, bara grå ålder...