Gräset grönare på ett annat galleri

 

”Stirra ner på skärmen och bara gå, så kan du hitta nånting riktigt bra” Adrian Pettersson

Gräset är alltid grönare på andra sidan heter det ju, så sant. Speciellt får man säga om mina besök på konstmuseer kors och tvärs i världen.

Jag har besökt stora och små, berömda och mindre kända från The Broad i Los Angeles till Ubud på Bali. Från Oslo till Sydeuropa.

Ibland glömmer man sin egen bakgård. Norrköping har ett fint konstmuseum, det besöker jag kanske vartannat år. I Linköping är det flera år sen jag såg nåt senast måste jag rodnande erkänna.

Men så tog jag mig iväg till ett par av stans gallerier och såg ett par riktigt bra utställningar.

Adrian Pettersson jobbar med sprayfärg och akryl i en modern stil som har potential, inte tekniskt fulländat och motiv av varierande kvalité.

Mattias Frogemar är en mer mogen konstnär med teknik i toppklass och många bra verk som skulle passa på vilket större museum som helst. Tur att jag hann och se dom här innan jag fick se dom i nåt betydligt större sammanhang.

Mattias Frogemars hemsida

Adrian Pettersson facebook

Nu blev det helt rätt faktiskt!

Förra veckan delades Emmy Awards ut i Los Angeles, TV-världens Oscar. TV utbudet har blivit mer av min vardag under de första pensionärsåren, inte så märkligt. Förr orkade man knappt följa en serie och ingen som började efter 22.30. Tekniska innovationer gör ju att man kan se programmen lite när man vill, förr var det ju en procedur att programmera en inspelning. Allt har blivit bättre. 

Detta gäller även USA vill jag mena, tv-serier alltså. Toppskådespelare, påkostade produktioner med vettigt angeläget innehåll. Vem kunde tro det? 

"Big Little Lies" - fick pris som bästa miniserie. 6 avsnitt om familjer i övre medelklass i Kalifornien, där mycket otäckt döljer sig under ytan, bl.a. hustrumisshandlaren Alexander Skarsgård. Jag tror de flesta av de övriga skådisarna var prisnominerade. Mycket sevärd! Liksom den som vann pris som bästa dramaserie "Handmaid's Tale".

Elisabeth Moss är grymt bra som Offred, en "handmaid" vars uppgift är att bli gravid i en familj som inte kan få barn. Vanligt i denna lätt tvistade framtid där tjänarinnor hålls som boskap och insemineras under rituella förhållanden. Vidrigt men oerhört facinerande.

Pris fick också Black Mirror, bästa tv- film, också den en lätt science fictionartad historia.

Den skrev jag om redan i januari.

Och många produktioner ställer sig frågan "Hur kunde det bli så här?" Och det gör jag också. Medan brittiska tv-serier verkar ha gått ner sig i kriminalgenren så har amerikansk tv produktion gått vidare med hög klass och ett angeläget innehåll.

Oväntat och välkommet!

Om utomjordingarna anfaller

 

Idag är en högtidsstund för alla oss Björk-fans. Denna isländska ikon inom pop-rock-avantgarde musik/ konstskapande släpper ny musik. I en helt egen division, i en helt egen värld skapar hon sin osannolika musik och bildvärld. Man förstår inte alltid vad hon menar även om man förstod att förra skivan Vulnicura var en smärtsam skilsmässodagbok, men ändå sitter man där med hakan på bröstet för att försöka förstå och hänga med. Den nya videon/ singeln kom för några dagar sedan och nåt sånt vackert om kärlek som överbryggar allt har jag sällan sett, det är i alla fall min tolkning.

Om utomjordingarna anfaller så är  jag säker på att Björk får dom på fall med detta mästerverk. Njut med alla sinnen öppna för nåt riktigt stort.