Det måste va’ vattnet!

(null)

Bloggaren med sällskap sänker sig ned i Islands äldsta utomhusbad, över 100 år gammalt. Nöjda över den väldigt speciella känslan att stå i lätt svaveldoftande vatten, ute+13, i vattnet kanske +35.  Runt om bassängen är vattnet ångande hett, direkt från underjorden.
Kryckorna är tillfälligt kastade och bloggaren känner sig lätt till sinnet. Häromkvällen gick han utan kryckor (slätt underlag inomhus) och vid det stora vattenfallet klev han uppför en låång trappa helt utan hjälpmedel. Oj oj vad hälsovatten och frisk islandsluft kan åstadkomma.

Med kryckor i svart sand

(null)

Island bjuder på en massa unika naturupplevelser, några har man läst om i förväg andra blir man mer överraskad av.
Om gejsrarna har man ju läst och de sprutade högt upp i luften flera gånger i timmen, kratrar fyllda med svavelosande vatten är också något man räknar med och mycket riktigt får känna doften av.
Kanske jag inte riktigt hade föreställt mig ett fascinerande landskap som tagit ur en fantasyroman. Svarta vulkanberg och grön mossa, mot snötäckta höjder och glaciärer, väldigt effektfullt.
Att gå runt med kryckor på en strand med svart vulkansand i Vik på södra Island är lite overkligt och verkligen annorlunda mot vad jag gjort tidigare i sommar.
 Liksom alla underbara stenar i strandkanten, nån måste man ju plocka med. Min ser ut som ett mörkgrått ägg.

Ett dån över Island

(null)

Det första intrycket av Island när jag kommer ut ur flygplatsbyggnaden är att amerikanska F16 stridsflygplan markerar sin närvaro så mark och luft skakar. 
Ett annat dån avslutar den andra dagens sightseeing på Island, Europas största vattenfall, Gullfoss. 32 m fallhöjd, imponerande 140000 liter i sekunden far förbi!
Fast det höll på att bli en vattenkraftstation i början av 1900-talet men Sigríður Tómasdóttir  som bodde på gården intill kämpade emot med juridik och hotade t.o.m. med att hoppa ner i vattenfallet om det skulle förstöras av ett brittiskt kraftbolag. Det blev inget av med detta och nu är det nationalpark och en stor sevärdhet på Island. Dånet är mäktigt och luften fylld av isländska friska  vattendroppar. Annat än amerikanska stridsflygplan. 
Tack Sigríður!