Varannan dag!

Hemska nyheter sköljer över oss dagligen. Nu ännu en skolskjutning i Florida, USA. Minst 17 ungdomar dödade. Så säger Rapports nyhetsuppläsare nåt som får mig att knappt tro mina öron. Detta är den 18:e skolskjutningen i år! En snabbt överslag säger mig att det är en skjutning varannan skoldag! Vet inte om det stämmer men inte konstigt om amerikanska föräldrar är skräckslagna. Och eleverna o lärarna!
Det är ju helt sjukt.Dessutom ett kaotiskt parlament som inte kan enas om en budget så stadsapparaten  måste stänga ned med jämna mellanrum. Och dessutom en idiot till president som väljs i ett "demokratiskt" val där drygt hälften av de röstberättigade deltar. 108 miljoner avstår.
Sverige framstår som ett under av välorganiserad trygghet.

Uppdaterad anmärkning
En uppmärksam läsare visade mig denna artikel.
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/kritiken-nej-det-har-inte-varit-18-skolskjutningar-i-usa-i-%C3%A5r/ar-BBJcSsY?ocid=spartandhp

Läsa mycket och fort!

 
Denna vårvinter är jag med i två bokcirklar, en privat och en i Senioruniversitetets regi. När båda cirklarna har möte samma vecka så gäller det att planera sitt läsande!
 I DN läser jag i veckan en artikel som handlar om hur man kan läsa snabbt! Man kan ladda ned en app, vad annars? Jag provar Readme! som jobbar med Spritz-teknik. Orden kommer ett och ett i en fast punkt mitt på skärmen och hastigheten styr du. 
Ja du kan ju prova i videon ovan, hastigheten är 450 rpm ( om det inte räcker kan man ställa in det dubbla!) Du läser hela boken på 2tim 45min! Dvs om du inte får ett sammanbrott under tiden.
Det är början på Farmor och Vår Herre av Hjalmar Bergman. Skriven för nästan 100 år sedan. Den läste vi i cirkeln, en svensk klassiker men som jag tyckte kändes väldigt gammal. Svårt att uppfatta nyanser och dialog. Men cirkel-diskussionen efteråt var superintressant.
Känner att Spritztekniken inte är nåt för mig. En annan variant om man inte hinner läsa "allt man borde"är ju berömda böcker i serieformat. Henrik Lange har sammanfattat närmare 200 böcker i serieformat, starkt förkortade kan man säga. 4 rutor med bild och kort text/ per bok; allt från Bibeln över klassiker som Processen av Kafka till nån deckare av Joakim Theorin. Mest på kul så klart. Och för att njuta så ska man så klart ha läst hela boken. Jag har ställt Langes pocket på toa så man kan få lite världslitteratur medan man ... ja du fattar.
Nä allra bäst är inte oväntat en inbunden njutning, en bok som har blandningen av att man inte kan sluta och läsa, samtidigt som man vill dra ut på njutningen så länge det bara går. Den senaste i den vägen hos mig: Elena Ferrantes Hennes nya namn - ungdomsår. Del 2 i Ferrantes böcker om de båda italienska vänninorna. Del 1 var bra, del 2 en omskakande sensation. Vilken tur att jag har 2 delar kvar i serien! Ingen Spritzteknik eller serieruta, bara papper, hård pärm och i en takt så jag hinner med hela handlingen tack!
 
Henrik Langes metod: 4 rutor - en tjock bok.

Team Bachstad

 
 
Många resor kors och tvärs över kontinenter har det blivit genom åren. Många tillfälliga möten med människor i en helt annan kultur. Ändå blir jag väldigt avundsjuk på Øystein och Rune från Norge. De kallar sig Team Bachstad och gör norsk TV som ibland går även i Sverige. De reser på udda sätt, ofta med ovanliga fordon lite utanför de vanliga turiststråken, inte sällan med något bistånds- eller välgörenhetsprojekt i ryggen. Vilka mästare på att improvisera och att fixa allt som dyker upp med ett stort norskt smil och inte minst att ta kontakt med folk som de möter! De låter sig överraskas och får sina fördomar krossade. Tex. när de kör brandbil till  Mongoliet och är skraja för det farliga Iran, där människorna visar sig vara de mest vänliga och gästfria på hela den långa resan. Eller när de reser med mopedbil genom Finland och konstarerar att varenda finne vill prata och berätta och ta dem med på en vacker båttur. Mitt intryck av finnen är att han kan vara  blyg, sluten och inte särskilt språkkunnig ( just detta aldrig något hinder för Øystein och Rune). Men just att komma med annat fordon är ofta en dörröppnare. Tänker på kajakturen just i Finland i somras, där folk kunde börja prata och fråga och berätta när de fick syn på våra farkoster.
Gillar du reseprogram ladda ner appen NRK TV och njut av resan genom Finland eller den tvärs över Indien med autorickshaw.
Just nu går på Svt "I terrängbil genom Indokina".