Snart marssol - möt Janne Mark

 
 
Nationell isvecka! Vad är nu detta undrar vi alla djupfrysta medborgare. En hel vecka med temperatur under nollan hela dygnet i hela Sverige visar det sig. Bara hänt 5 gånger tidigare under min livstid tydligen. 
I år tror jag att jag dock att jag lärt mig hantera den långa vintern som pensionär. Ett par kurser i Senioruniversitetets regi blir till intellektuell stimulans och en vårresa att se fram mot om en dryg månad. Då ska nog detta gå - även i år.
Möter man dessutom den för mig helt okända Janne Mark från Köpenhamn via musiken så känns det rentav hoppfullt. Janne sjunger moderna psalmer med jazzanstrykning och på sin nya skiva har hon dessutom med den norske magikern Arve Henriksen på trumpet. Ljuvligt vacker och avskalad musik i nordisk folkton. Utmana din danska med dessa rader:

 

Op ad jorden spirer frem en martsviol
står som et løfte om at forårssol 

vil bringe blomst og blad tilbage. 

Pludselig vækkes glæden af en elsket sang, 
åbner os op efter en vinter lang                                                                Vinter Janne Mark

In i dimman!

 
Jakten på den perfekta pommes fritten har börjat. Jag har sett åtminstone sett ett par varianter på detta tema  i böcker och på nätet. Senaste köksinköpet, en fritös har börjat sitt flottiga arbete. Pommes, friterad fisk, egna chips,munkar, samosas, vårrullar och friterade bananer. Det finns mycket onyttigt som ökar midjemåttet. Flottyrdimman har lagt sig över Hagaborg, Klockrike.
Vad det gröna är? Mushy Peas - Koka gröna ärtor med 1-2 vitlöksklyftor i 5 min, blanda i en klick creme fraiche, salt och peppar. Kör runt med mixerstaven. Mumsisch!

Rensa ut i skåp och lådor

 
Ja det är ju sånt man kan ägna sig åt som pensionär, städa ur hyllor och lådor på gammalt skräp men ett och annat guldkorn hittar man längst ned i högen. 
T.ex. en artikel utklippt ur den engelska tidskriften HiFi Choice från 1997, ”The Gold Standard” skriven av en engelsk arkitekt som nyss trappat ned på väg mot pensionen.
Roligt och kunnigt beskriver han hur det gyllene snittets principer kan tillämpas på ett rum där stereon ska låta optimalt. Han byggde sitt rum och samma sak gjorde faktiskt  jag också några år senare. Det blev ett trevligt vardags/lyssningsrum på 35 kvm, klart 2003. Rummets proportioner stämmer väl överens med gyllene snittet och Fibonaccis talserie, 1,2,3,5,8,13,21 . Ett rum som utgår från dessa mått genererar inga oönskade stående vågor i några frekvenser, dvs det får en behaglig akustik där det låter rätt. Ok, kanske inte superintressant för alla och rätt nördigt, jag erkänner.
Men alla har väl en dröm att förverkliga nåt de riktigt önskar sig, i mitt fall ett bra lyssningsrum!