Att mata vilda djur

Jag brukar ju mata fåglar, det har ingen trogen bloggläsare missat. Det blir talgoxar och kanske t.o.m. nån gråsiska. Ett par hundra meter hemifrån har jägarna nån avancerad konstruktion med matning av klövvilt, ärtor och betor i nån ställning. Vissa år har det framåt vårkanten luktat bra illa av gammal kål utlagd i skogen.
Min bror Stefan har tagit det till en helt annan nivå. Denna filur har han fotat på sin veranda Sandvik, Stjärnorp, En dovhjortshind som blivit mer och mer tam. Numera äter hinden ur handen - på verandan utanför dörren! Knäckebröd och potatisskal är favoriter. På andra sidan tomten smyger jägare med laddat gevär. Hur ska det här sluta?

Flamfink!

Foto: Angus Thomson
 
 
 
Dags för årets räkning av småfåglar vid fågelbordet, "Vinterfåglar inpå knuten" Ett årligt event som lockar 20000 fågelmatare.
I år har mitt fågelbord som alltid haft besök av många talgoxar och blåmesar, dom dominerar men också ovanligt många domherrar.
Ny för i år är en liten spräcklig gynnare som mest liknar en gråsparv eller pilfink vid en hastig titt. Ett närmare studium i kikaren visar något helt annat, ett mörkröd hjässa och ett läckert rosa bröst. Carduelis flammea eller på engelska Common Redpoll är på besök. Översättning från latin  skulle väl bli flamfink och Redpoll verkar ju mycket bättre än det svenska Gråsiska. Grå - knappast!
 

Äntligen - namnbyte

 
 
Jag har bytt namn, efter att ha hetat Thomas Karlsson i 67 år var det dags att utnyttja den nya möjligheten att mer eller mindre gratis byta, ändra stavning så slog jag och min närmaste släkt till. Tomas Carlsson alltså från och med nu. Mamma och pappa stavade mitt namn precis som jag alltid gjort, Carlsson med C men i folkbokföringen har det alltså stått annorlunda. Oklart varför både för- och efternamn blev "fel". Nu känns det bra att få fylla i flygbiljetter mm. på ett naturligt sätt. 
Skattemyndigheten håller tack och lov fortfarande koll på vad folk hittar på. Ej godkända förnamn är t.ex. Rock-President, Lovejoy, och Stålmannen. För att inte tala om Brunstgnägg, ett namn som skulle kunna hålla igång mobbningen på ett helt högstadium i åratal. Hur tänkte föräldrarna egentligen?
Godkända förnamn är t.ex. Passionfruit eller Okey, ok?
Snygga efternamn finns det gott om, godkända är Steveros, Ingelschmidt, Petterquist, Shbeil och varför inte Rockenstierna?
Jazz-Ture Skvalpenborg är godkänt, intresserad?