Varanasi

 
I lokaltidningen är de duktiga på att skriva "artiklar" om alla småföretagare som öppnar nytt i Linköping och naturligtvis lockar det kunder, som mig. Varanasi är en ny restaurang som jag läste om som satsade på indisk mat och det skulle vara nåt alldeles extra. Nån gång i veckan minst unnar jag mig som pensionär dagens rätt och "Chicken Masala", en indisk klassiker kan väl inte gå fel. Ehh?
Fullständigt smaklöst och ointressant, stor besvikelse!
Men Varanasi i verkligheten, indisk helig stad, pilgrimsort vid Ganges var ingen besvikelse. Jag kom dit i  med tåg i december 1981 och stannade en knapp vecka, en av de absoluta höjdpunkterna på den indiska kontinenten. Stämningen, liv och död, lik som brändes på bål, uråldrig kultur, mystik och skönhet. Det var här gudarna Shiva och Parvati gifte sig och hela skapelsen började, bara så du vet. Stad sedan 2500 år tillbaka. Jag citerar ur resedagboken
På kvällen var vi nere vid "Burning Gaths", ett dussin brinnande lik åt gången. Döda kroppar bars ned hela tiden till floden. Ingen jobbig stämning vid begravningen. Hundar rotade runt i askhögarna, släktingar petade i vedhögarna, oberörbara sover med hundarna. Otäckt och otroligt. Flera hundra år bakåt i tiden och promenaden hem genom basarerna, fascinerande. A. har lärt mig äta från gatuköken. En hel del gott och en del verkligen läckert.
Varanasi på Ågatan - hoppa över den krogen! Varanasi vid Ganges- rekommenderas för din själ.

AI med humor!

 
Min fjärrkontroll till Apple TV-boxen kan man prata med. Hon som bor där inne heter Siri och fattar väldigt sällan vad jag säger och menar. Annat är det med min telefon och nya Google Assistent, det är nästan som nån slags Artificiell Intelligens. Som dessutom har humor! 
Kolla in videon när jag pratar med min nya låtsaskompis.

Bär och frukt i Hagaborg.

 
Allt i överflöd detta år. Mitt bigaråträd bar mer goda bär än någonsin. Vinbärsbusken fast den är uråldrig var som pånyttfödd. Plommon och päron brukar aldrig bli nåt, men i år faktiskt lite grann.
Och så äpplen. Mycket Åkerö, mitt favoritäpple om än med mycket rönnbärsmal också.
Till och med kaprifolen (bilden) har fått en massa röda bär, men ajabaja, kräkningar och vidgade pupiller lär bli resultat av konsumtion av detta inbjudande bär.