Bär och frukt i Hagaborg.

 
Allt i överflöd detta år. Mitt bigaråträd bar mer goda bär än någonsin. Vinbärsbusken fast den är uråldrig var som pånyttfödd. Plommon och päron brukar aldrig bli nåt, men i år faktiskt lite grann.
Och så äpplen. Mycket Åkerö, mitt favoritäpple om än med mycket rönnbärsmal också.
Till och med kaprifolen (bilden) har fått en massa röda bär, men ajabaja, kräkningar och vidgade pupiller lär bli resultat av konsumtion av detta inbjudande bär. 

Kulturskymning!

 
"Regementets kalk "CG Cederström
Jag har inte brytt mig om SD och Åkesson i valet som nyss dominerat media. Jag såg SVTs utfrågning av honom innan valet och tyckte att han gjorde väldigt dåligt ifrån sig, men han riktar sig förstås inte till sådana gamla vänsterliberaler med rötter i 68-rörelsen som undertecknad. En framgång i valet blev det, visst men inte så mycket mer.
Men så de sista dagarna har ju de två ledande SD-företrädarna uttalat sig på ett sätt som gör mig verkligt uppskrämd.
Mattias Karlssons omtalade facebookinlägg är ju ren fascism. Tanken om att de få utvalda, de få starka som ska rädda nationen från undergång känns ju igen från de mörkaste delarna av Europas 1900-talets historia.
Läs det här ur Mattias Karlssons facebookinlägg:
"...vi (Sverige min anm.) har alltid rest oss, vi har ändå alltid segrat och överlevt. Tack vare den orubbliga envisheten, övertygelsen och offerviljan hos en liten skara patrioter. ...våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död. "
Det ekar Mussolini lång väg.
Jag trodde Karlsson var slipad riksdagsman, inte en kryptofascist med en tunn demokratisk fernissa.
Och så när Jimmi utfrågas av Skavlan om sin syn på media blir man ju mörkrädd på riktigt.
Skavlan: Känner du att etablerade media i Sverige är Fake News.
Åkesson: I väldigt höggrad ja, i väldigt hög grad.
(och eftersom Skavlan är en riktig fegis ställer han inte en enda följdfråga på detta!!)
Det är ju Rapport, Dagens Eko, Studio Ett, DN och Expressen Åkesson syftar på! Fake News och så ett litet gäng patrioter som ska rädda nationen. 
Man blir ju livrädd. Vad är det folk har röstat på egentligen?
 
Valet av bild ovan från Karlssons facebookinlägg kräver ju en kommentar från en som går andra terminen Konsthistoria på Senioruniversitetet.
Det är alltså Regementets kalk av Carl Gustav Cedersköld, nationalromantik av målaren som målade KarlXIIs likfärd. Detta föreställer alltså hur Karolinerna får nattvarden inför slaget vid Fraustadt i nuvarande Polen. Brukar beskrivas av militärhistoriker som den största framgången någonsin för en svensk armé. 1400 svenska bonddrängar stupade och 20000 tyskar dog. Voltair grumlade eftervärldens bild genom att hävda att efter slaget begick Karolinerna en massaker på krigsfångarna.
En snygg förebild, Mattas Karlsson!
 

"Kinderna var utomordentligt tjocka, feta och stinna..."

 
En fördel när man är med i bokcirklar, är ju bland annat att man tvingas läsa böcker man inte skulle läst gjort annars, "frivilligt".
Just nu och sedan några veckor tillbak så går Thomas Mann's Buddenbrokks som ljudbok i bilen. En  riktigt europeisk klassiker skriven runt 1900 och som faktiskt är riktigt bra. Den skildrar en framgångsrik köpmanssläkt, deras position i klassamhället, deras syn på tjänare och arbetare. Massor med sidor/CD, fördjupad personskildring,inträngande beskrivningar av borgarlivet, kvinnans roll i köpmannafamiljerna i Tyskland under mitten av 1800-talet. 
Men den har en något mindre trevlig sida som retar mig. Andra 100 år gamla böcker av Hjalmar Bergman eller Selma Lagerlöf i ännu högre grad! Nämligen hur man beskriver människor eller hur man karaktäriserar dem utifrån deras utseende. 
Låg panna, enfaldig blick, slöa ögon, osympatiska näsor osv. Så tänker vi i alla fall inte längre.Författare numera beskriver karaktärer från insidan inte från ansiktsformer och hur tätt ögonen sitter och det känns ju riktigt bra - att det har blivit bättre.