Ur bokhyllan

 
Bäst av dessa i min bokhylla är svårt att säga, han skrev så mycket bra. Mördare utan ansikte gjorde ett starkt intryck på mig när den kom. Den var något nytt, spännande, blodigt och samhällsengagerat. Den bästa av de 40 tal böcker Henning hann och som jag läst är nog ändå Djup. Ingen deckare egentligen, en spännande historia med existentiella djup i en miljö som inte är den gamla vanliga.

4 reaktioner på ”Ur bokhyllan”

  1. Du har en fin samling Mankellböcker. Under gymnasietiden i Skellefteå typ 1971 bodde jag granne med en skådespelerska. Hos henne träffade jag vid ett tillfälle Henning Mankell i en av dåtidens radikala klädmarkörer: vit militärpäls, men det kan ha varit en afghanpäls. Med långt svart hår och djupsinnigt tal gjorde han ett starkt intryck. Jag tror att han var konstnärlig ledare på Västerbottensteatern och ingen visste att han skulle bli världsberömd.

  2. Henning Mankell var i Linköping i början på 90-talet (pre-Wallander tror jag) för att presentera den moçambikanske författaren Mia Couto vid ett afrikagrupps-evenemang. Sedan bjöds de båda på middag hemma hos oss i Skäggetorp och skjuts till nattlogi på Valla folkhögskola.
    Vad det pratades det om? Moçambique förstås, kriget hade knappt falnat. Men vad som egentligen sas har jag inga minnen av.

  3. En av de läckraste klippen ur allt Mankell-material som grävts fram var ganska färskt när Anna Hedemo i Min sanning säger nåt som: Du hade ju ett ganska vänstervridet perspektiv på 70-talet. Står du fast vid det?
    Mankell omedelbart: Det hoppas jag verkligen! / Tomas

  4. Till Annika. Även jag träffade Henning vid denna tid. Detta hos den trevliga Ulla Lytkens. Han hade då gett ut sin första bok om en industriarbetare. Jag var starkt kritisk mot mot hans sätt att beskriva arbetarklassen i Sverige. Något motsvar fick jag, som jag minns, inte. Men jag undrar vilkem bok jag tänker på? Någon som vet titeln? (Hur tusan får man fram tyskt u på min nya Windovs tio?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *