Läst just nu

 
Just plöjt Martin Nyströms ”Eviga ögonblick”. En ganska pretentiös titel får man säga. Underrubriken ”Om tio musikhistoriska språng som öppnar nya vägar till den klassiska musiken” säger en del vad det handlar om. Först beskriver författaren, som är kritiker i DN, den västerländska musikhistorien i korthet men mer intressant är de 10 nedslag där han i ord beskriver viktiga musikstycken under 900 år. Låter lite smalt och nördigt men att kunna beskriva musik på ett intressant sätt med ord är inte helt lätt. Ett ögonblick han beskriver är vad som händer med sångstämmorna 10 sekunder in i körverket ”Viderunt omnes”från 1198 och som tur är medföljer en CD med styckena så kan man njuta alldeles själv. Jag tror att att boken kan vara intressant för vem som helst som är nyfiken på klassisk musik men ännu inte helt fastnat, som jag.
Den andra boken på bilden är ”Lila” av Marilynne Robinson är en helt annan historia. Den får du läsa om en kommande gång. I helgen mera böcker – bokmässan i Göteborg, premiär för mig.
 

3 reaktioner på ”Läst just nu”

  1. Bara i Babel på söndagskvällen, hemma igen efter en söndag på Göteborgs bokmässan. Måste nog läsa "Domaren" så småningom. Han har ju skrivet ett par fantastiska böcker ("Lördag", "Försoning") och en del som inte är lika bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *