En ny bokcirkel?

 
 I vår kan jag ju läsa lite vad som faller mig in. Ingen bokcirkel förväntar sig att jag ska läsa och tycka, men lite saknar jag mina smarta cirkelkamrater. Därför hänger jag på läscirkeln i Lundströms bokradio med förutom Marie Lundström också dotter och far Rosenberg. Vi läser ”Återstoden av dagen” av Kazuo Ishiguro . Den blev ju bara några år efter sin publicering (1989) en kanonfilm med två skådespelare av rang, Anthony Hopkins och Emma Thompson. Göran Rosengren prisade författaren som en förebild och dotter Vanna gullade med vid första träffen. Jag är inte så imponerad. Huvudpersonen butlern Stevens verkar mest vara upptagen av vad som gör en första klassens butler. Men visst boken behandlar många stora frågor, minnen, identitet, vilka är vi och vad som formar oss. Butlern offrar sin personliga lycka för sin husbonde, amatördiplomaten Lord Darlington. Nu är han ute på en bilfärd genom södra England och minns tillbaka och är på väg att besöka Miss Kenton ( Emma Thompson) och jag minns inte riktigt vad som händer. Men jag ”får” bara läsa t.o.m. sid 150, på lördag kl 8 eller sö kl 16 får jag höra vad de tycker. Själv får jag väl sitta och muttra att filmen var i alla fall jäkligt bra. Man kanske ska se den igen, eller inte, kanske bäst att minnas den som fantastisk.
Men i höst vore det kul att diskutera böcker igen.

3 reaktioner på ”En ny bokcirkel?”

  1. Filmen har praktiskt taget allt. Existentiella frågor, 1900-talshistoria, politik, klassfrågor, etik och moral och oförlöst kärlek. Om jag bara fick se en film resten av livet väljer jag Remains of the day.

    Ärligt vet jag inte om boken är lika bra som filmen. Jag ska läsa valda delar igen och tack vare försynen kan jag också göra det.
    Jag hade precis rensat ut böcker, däribland Ishiguro, och lämnat in till second hand men jag blev tvungen att snabbt köpa tillbaka boken när jag hörde att det var bokcirkel i Lundströms bokradio på gång. Jublade när jag hörde vad bokcirkeln skulle läsa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *