En sällsynt gäst

Sällsynt över hela landet, sex lokaler kända i Östergötland. Hemliga – inga koordinater i artdatabanken inte. Det får inte gå som för mosippan i Blekinge där den sista grävdes upp av några okunniga typer i våras. Här växer den ovanliga guckuskon.
En av lokalerna med denna ovanliga växt ligger 10 min med bil hemifrån, mitt i odlingslandskapet, invid en gammal järnvägsbank, i skuggan under hasseln och i sällskap med liljekonvaljer.
Guckuskon är Sveriges största orkidé, och kanske den grannaste. Exklusiv och storslagen i gulgrönt och mörkt chokladbrunt som går över i lila.
I år några få blommor men ack så majestätiska. Kärrsångare, trädgårdsångare drillar medan jag kryper runt med kamera och macroobjektiv för att få några fina bilder.
Det blir inga kartor och koordinater på denna webbsida, men är du sugen så har du kanske ett par veckor till att få syn på den. För mig var det första gången och jag känner mig rent av lycklig av mötet.
Besviken är nog däremot de små bin som tar sig ned i den lockande gula toffelformade läppen, det doftar nektar. Men de blir besvikna när de kryper runt och inser att det blir ingen nektar och den givna vägen ut är halkig och svår så de tar en annan väg över ståndare och tränger sig förbi och kommer ut med pollen över allt på väg till nästa blomma. Så går det till när de ser till att det kanske blir nya blommor nästa år. Men det kan dröja 10 år innan nya guckuskor blommar för första gången.
Värd en omväg som det brukar stå i turistguider.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

2 reaktioner på ”En sällsynt gäst”

  1. Guckusko finns även i Västernorrland. Förstår dina känslor! Jag såg bestånd på Gideåbergsmyrarna för ett antal år sedan men vi får nog vänta på blomning ett par veckor till. Däremot den lilla vackra nornan blommar nog nu på Villmyran i närheten av Norrfällsviken i Höga kusten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *