En triologi, noveller och samlade verk


Jag köper inte så mycket böcker nuförtiden, däremot läser jag kontinuerligt en hel del. I bokcirkeln blir det förstås en del man inte väljer själv, mera kommer överens om med andra. Förutom dessa så hinner jag en hel del annat. När jag nu bläddrar i reakatalogen för februari 2021 så hittar jag mycket bra skönlitteratur. Bokrean i år blir i år att hämta en beställd påse mera än att trängas på premiärdagen. Här är tre böcker jag verkligen rekommenderar, jättebra alla tre.
En riktig tjock sak, debut, Augustpris. Lydia Sandgren ”Samlade verk”. En relationsroman i medelklassmiljö, en pappa med författardrömmar, en hustru som drar sig undan och försvinner, deras berömde konstnärsvän som lever ett destruktivt liv. Komplex, omfattande och ändå lättläst. Man kan liksom inte sluta läsa, måste veta hur det går

 

En lite tunnare sak kanske? Detta är  noveller, också skönlitterär debut. Annika Norlin ”Jag ser allt du gör”. Ett rikt spektrum av kortare och längre berättelser som är sorgliga, roliga, och minnesvärda. Ett rockband åker på en sista turné, en mamma som förlorat ett barn ger sig av på en sorgevandring, en riktigt jävlig högstadietjej som desperat trakasserar sin omgivning. Gripande och minnesvärda noveller där jag minns historierna många månader efter jag läst dom. Rekommenderas!

 

Och så en europeisk klassiker, lite under radarn kanske. Agota Krystof född i Ungern men verksam i Schweiz, skrev på franska med ett klart och enkelt språk men vilken labyrintisk och svårtolkad historia!  Detta är en triologi där du får tre täta kortare romaner i en volym. I den första ”Den stora skrivboken” introduceras en gripande historia i krigsmiljö om ett par pojkar som i mycket får klara sig själva. I de följande delarna ”Beviset” och ”Den tredje lögnen” ställs allt på ända och när du tumlar ut på andra sidan, andlös och förundrad så vet du inte vad som var sant och inte. Vad hände egentligen?  En mycket märkvärdig bok!

Du hittar kanske fler tips i bokreakatalogen? Tipsa gärna!

Länk till katalogen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

2 reaktioner på ”En triologi, noveller och samlade verk”

  1. Instämmer i din lovsång även om jag inte läst Annika Norlins noveller. John Williams ”Stoner” och Hanya Yanagihara ”Ett litet liv” tillhör kategorin läsupplevelser för mig därmed inte sagt att det är allas cous-cous. Själv upptäcker jag att jag saknar Karin Boyes dikter i min bokhylla så där blir det ett inköp. ”Lappat & lagat” är en titel jag brukar låna på bibblan vid behov. Nu kan den införskaffas till ett överkomligt pris. Bör man ha något av Agatha Christie? Tveksam men tre snyggt formgivna volymer finnes.

  2. Tack för målande beskrivningar som gör att jag helt enkelt inte kommer kunna avstå dessa tre böcker ven om jag ständigt lovar mig själv att inte köpa för böcker. Vågar inte ens öppna bokrea-katalogen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *